Servicio de autobús en Gavà / AJ GAVÀ

Servicio de autobús en Gavà / AJ GAVÀ

El pulso de la ciudad

Els estudiants del Baix Llobregat, inquiets davant de l'esperat desplegament d'un autobús a la UAB

El Parlament va aprovar una moció que assegurava el desplegament de la nova línia d'autobús al primer trimestre de 2025, però encara s'està estudiant la seva viabilitat

Context: El calvari dels estudiants del Baix Llobregat per arribar a la UAB: "perdem 4 hores diàries"

Leer en Catalán
Publicada

Quan falten dues setmanes per acabar el mes, encara hi ha incògnites sobre si es desplegarà la línia d'autobús que connectarà Castelldefels, Gavà i Viladecans amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El Parlament de Catalunya va aprovar el passat desembre, amb tots els partits a favor i l'abstenció del PSC, una moció en la qual es prometia la instauració de la nova línia durant el primer trimestre d'aquest 2025, termini que acaba a finals d'abril.

"Estem contents, però ens genera alguns dubtes que el partit líder s'hagi abstingut", va reconèixer Mario Murillo, un estudiant de Gavà molt implicat en la lluita per aconseguir l'autobús, en declaracions a Metròpoli.

Quatre hores al dia

Els estudiants del Baix Llobregat estan obligats a fer un viatge en transport públic que implica tres transbords per arribar al centre universitari: Rodalies, metro i ferrocarril. En total, el trajecte pot superar les dues hores d'anada i altres dues de tornada.

L'R2 Sud, precisament, és una de les més afectades diàriament per incidències a la via. El passat 7 de març, per exemple, es va viure un autèntic caos a Rodalies, quan uns trens es van quedar aturats entre dues estacions per un problema amb la catenària i diverses persones van baixar a les vies, posant-se en perill.

La proposta dels estudiants

Mario i un altre company de Gavà, David Sevilla, es van mobilitzar al novembre per demanar un bus interurbà que comencés a l'estació de Rodalies de Castelldefels, continués per l'estació de Gavà i la de Plaça Europa de Viladecans per després arribar directament a la universitat.

Gràcies a aquest trajecte, els alumnes del Baix Llobregat arribarien en uns 30 o 40 minuts, lluny de les dues hores que triguen actualment. No obstant això, el camí que finalment aprovi l'administració, si arriba a haver-hi llum verda, podria ser molt diferent.

La UAB en una imatge d'arxiu

La UAB en una imatge d'arxiu

Avaluació del trajecte

La incertesa ve alimentada per l'encàrrec d'un estudi específic que determinarà les necessitats reals de mobilitat dels alumnes universitaris amb els principals centres universitaris.

Fonts de l'AMB, l'organisme públic competent en matèria de mobilitat en el territori, han confirmat a Metròpoli que encara estan en procés d'elaborar l'informe i de decidir la viabilitat de la connexió que proposen els estudiants.

Estudi previ negatiu

No és la primera vegada que l'AMB analitza la implantació d'una línia que passi pels territoris del Baix Llobregat cap al centre universitari.

El 2021, tal com va explicar el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Viladecans (PSC), Jordi Mazón, en el ple municipal de desembre, l'organisme públic va concloure que muntar un autobús directe a la UAB contribuiria a la congestió del trànsit a l'eix de la comarca.

Un bus interurbà circula al Baix Llobregat / CG

Un bus interurbà circula al Baix Llobregat / CG

En el seu lloc, l'AMB proposava portar amb autobús als estudiants a l'estació de Rodalies de Molins de Rei, on es troba la R7 que té connexió directa amb la UAB.

Una solució que els universitaris rebutgen rotundament, ja que el que volen evitar és, precisament, anar en Rodalies. Sense oblidar que l'estació de l'R7 de la UAB està molt lluny del campus, la qual cosa allargaria més l'arribada.

*Aquest article ha estat traduït automàticament usant intel·ligència artificial